Wednesday, November 2, 2016

Kehilangan Bonda Tercinta / 12 Mac 2016 (Sabtu)

Salam.......

Kehilangan yang amat memedihkan hati dah perasaan.....

Bonda tercinta pergi mengadap Illahi.....

Yakin janji Allah itu pasti.....

Segala ketentuanNya perlu kita hadapi......

Tanggal 11 Mac 2016 (Jumaat)

Masih segar dalam ingatan... jam di telefon menunjukkan pukul 4.30 pagi..

Macam biasa kalau tersedar dari tidur akan perhatikan telefon.... bkn nak update facebook or ape..

Cume nak tengok jam pukul berape....

Dalam pisat2 mata tu... tgk ade byk misscall.... notification wassup pun banyak.....



Eh kenape pulak nih... ye la sehari sblm tu baru balik dari Plentong JB...

Ziarah maklong sepupu mak kite meninggal.......

Owh yer..... Dalam minggu ni jer ade 2 berita kematian yang kite terima....

1st Berita kehilangan Puan Alang (Adik Nenek sebelah mak) kite pergi mengadap Illahi....

5 Mac 2016 (Sabtu).....

Rumah die betul2 sebelah rumah puan(nenek) kite....

Memang sgt2 rapat dengan die sbb time die baru duk kg dr Singapore dulu kite yg temankan die..

Time tu kite sek menengah....

Yela kesian die duk soarang2 sbb anak2 semua dah berhijrah ke singapore...

yang ade pun sorang je warganegara M'sia... duk Shah Alam....


Ini die Puan Alang... tempat kite menumpang kasih.....

Orang yang sangat penyayang.... lemah lembut.....

Semua saudara berkumpul di Kg.....

Hari Rabu berikutnya.... 

9 Mac 2016 

Sewaktu kite dalam perjalanan ke tempat kerja di Seremban terima satu lagi panggilan..

Berita yang juga menyedihkan.... Maklong JB pula pergi mengadap Illahi....

Maklong nih merupakan sepupu pada mak... baru kami bertemu sewaktu puan alang meninggal....

Anaknya maklumkan maknya pergi waktu Subuh selepas membersihkan diri.... 

Sakit dada kemudian batuk2 terus pergi dengan keadaan yang tenang.....


Maklong yang pakai tudung coklat tu.... 

Bila terima berita tuh... sampai2 je opis terus mintak cuti sbb nak bwk mak pergi ziarah....

Mak kite hari tu demam.... tapi kuat semangat jugak nak pergi sane.....

Sempat sampai sebelum dikebumikan.....

Balik ke Mlk semula malam tu.....

Sepanjang perjalanan mak nampak macam kurang sihat.... kurang cakap.... tidak seceria sebelum nih..

Malam tu hantar mak balik... tetiba hati rase sayu semacam jer.... 

Jarang saya cium mak dgn penuh perasaan.... tapi malam tu masih terbayang2 saya ambil lembut tangan mak... saya cium lama2.. saya pandang muka mak saya cium pipi mak....

Mak pulak pandang jer saya buat mcm tu.... mayb terkejut gak sbb sy jarang cium die mcm tu.....

Berbalik balik pada cerita kite.....

Pagi Jumaat tu dapat wassup dari group family kate mak masuk Hospital Alor Gajah...

Abg ipar kite hantar bile mak kate sakit perut sgt2.....



Kite terus siap2 kejutkan suami mintak tlg uruskan anak2 ke sekolah sbb kite nk pergi hospital....

Sampai di Hospital.... mak nampak makin lemah... mak boleh bercakap dengan baik....

mak kate mak muntah2..... 

Kite tanye mak teruk ke sakit....

Doktor kate ape?

Mak kate muntah mak ade keluar darah..... berderau jantung kite....



Mak tunjuk kat kite kantung muntah mak.....

Memang darah merah yang mak muntahkan....

Dah rase x sedap hati dah....

Doktor nk transfer mak ke Hospital Melaka... refer pakar...

Kul 11 pg camtu baru mak sampai kat Hospital Melaka... naik ambulans....

Terus ke Kecemasan....

ktorg x dpt temankan mak naik ambulans sbb doktor nak ikut naik sekali nk pantau keadaan mak

Doktor tu kate mak 2 ke 3 kali turun naik ambulan sbb bacaan nadi n darah mak x cantik....

Time kat kecemasan tu... doktor mintak izin nak intubed mak.... 

Kite tanye mak... mak boleh ke? doktor nak mak rehat... nak restkan paru2 mak..

Paru2 mak makin mengecil bile mak tahan sakit....

Mak kate buatlah ape yang patut noi... mak x tahan nak tanggung sakit nih... ,mencucuk2

Kite terus cium mak.... ingatkan mak sentiasa berzikir... sebut allah2... byk2 kali...

Bile kt bg hint kat doktor utk bgtau kt izinkan mak di intubed... doktor mintak kt tunggu kat luar

Time tuh suami yg byk bg semangat....

Kt maklumkan berita mak di hospital kat dlm wassup group mohon doakan mak cepat sembuh....

Ade ahli keluarga yg dekat datang melawat.....

Mlm tu adik lelaki yg temankan mak di wad ICU....

Esok pagi2 dah terpacak kat hospital....

Tiba waktu melawat kite terus jumpe mak....

Mak tetap x sedarkan diri lagi....

Jauh kat sudut hati kt... kt ade rase kelainan yg sukar utk kt gambarkan.....

Kakak kt awal pagi dah berangkat ke Sabah bersama keluarga mertuanya.... 

Dalam keadaan sedih die sentiasa tanye perkembangan mak...

Kt kate x de ape2... insyaallah semua akan baik.....

Waktu Melawat pukul 2.... kt bacakan surah Yasin di sebelah mak....

Bile doktor lalu sy tanyekan bagaimana keadaan mak....

Die tunduk dan mintak sy panggil semua adik beradik....

Kt mcm nk pitam time tuh....

Hati sy menjerit dan kaki x dpt nk bergerak keluar dr ICU utk panggilan adik beradik yg lain diluar....

Nurse tu peluk sy mintak sy bersabar..... mohon keajaiban allah....

Pukul 3 ptg nih sy himpunkan semua adik beradik termasuk suami mendengar apa yg nk disampaikan oleh doktor.....

Doktor bgtau... mak x kuat nk lawat sakit....

Semua ubat yg dimasukkan sudah sampai ke tahap yg tertinggi....

Tapi bile dos dikurangkan... kesihatan mak jugak ikut turun....

Dalam keadaan menggigil doktor menyampaikan hasrat nk hentikan semua ubat2.... 

Kt tau... itu saat dan ketikanya.....

Doktor mintak semua bersabar dan redha dgn ketentuanNya.....

Dalam keadaan lemah dan pilu abg sulung kt anggukkan kepala tanda setuju....

Terus sy berlari dptkan mak.... mak jangan tinggalkan adik mak.....

Adik perlukan mak.... Adik sygkan mak.....

Adik x tau kat mane lg tempat adik nk mengadu......

Ye... kt gelarkan diri kt adik walaupun kt ade adik... panggilan manje tu hanya utk mak...


Semua adik beradik mengelilingi katil mak.... bacaan Yasin diselang seli dengan tangisan...

Nurse dtg tutupkan satu persatu ubat mak.... Bacaan nadi makin menurun.....

Sehinggakan bacaan berada betul2 rendah.... nurse dtg kpd kami minta kami keluar sebentar....

Doktor dan lain2 meluru ke katil mak.... aku kebelakang untuk bg laluan pd mereka....

Tirai ditutup......

5 minit slps tu doktor keluar dptkan kami adik beradik....

Sabar semua... kite kene redha dgn ketentuanNya.....

Allah semua terduduk kaku....

Hanya linangan air mata mencurah2 

Adikku meraung kehilangan....

Abgku tersandar didinding.....

Kami semua kehilangan mak.....

Tak lama lps tu... kedengaran laungan azan Asar.....

Ye... mak telah kembali menemui penciptaNya....

Kami kehilangan bonda tercinta

Anak2 kami kehilangan nenek mereka.....

Semua menantu kehilangan mertua mereka.....

Semoga rohnya ditempatkan dikalangan org beriman.....



Mak adik rindu mak..... insyaallah... kita pasti ketemu jua....





No comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan ulasan disini