Tuesday, November 8, 2016

Dugaan Datang Bertimpa Lagi

Salam semua.....

Masih dalam mood kesedihan dan kehilangan............

Untuk pengetahuan semua... arwah mak kt hanya ade seorang kakak jer....

Itulah tempat kami mencurahkan kasih.....

Maklong kami OKU sejak kecil....

Maklong x dengar dan x boleh cakap....

Sejak kebelakangan nih mata mak long pulak x nampak...

Die x kawin just tinggal bersama mak....

Arwah mak lah yang akan bantu jage maklong nih.....


Sejak pemergian mak... kami adik beradik sepakat nak gilir2 jage maklong....

Memandangkan kami semua bekerja kecuali adik bongsu kite jer,

So, kami bergilir2 amik turn jage maklong.....

Siang waktu bekerja adik bongsu jaga....

Hujung minggu Sabtu dan Ahad adik lelaki jage....

Malam2 kt, abg n kakak amik turn jage.....

Alhamdulillah... semua adik beradik sepakat jage maklong....

Time kt jage maklong... kt renung je maklong... nampak die mcm nak manje2 dgn kt...

Ade 1 mlm tuh kt nampak die nk ketip kuku...

Kt amik kepit kuku tu kt tolong potong dan bersihkan kuku maklong...

Die peluk dan cium2 kite.... kt nangis gak mase tu sbb rindu mak....

Maklong mayb x tau mak dah x de kot.... tp die x tanye ape2 pun.... kt x tau nk bgtau camne...

Maklong nih ade keistimewaan... die peka dgn bau2an...

Tp bau kapur barus dan lain2 wangisan sewaktu pengkebumian arwah mak, maklong x tanye pun


Maklong memang suka tido kat bawah...

Die hanye akan tdo kat katil bile malam....

Sampai turn abg kite jage bersama isteri die.....

Kirenye abg last turn utk genapkan pusingan jadual....

Kakak ipar wassup kate perut maklong mcm kembung....

Die tlg sapukan ubat panas dan urut2....

Esoknya bile tukar shif dgn adik perempuan kt die kate maklong still kembung...

So kami mintak adik hantar jumpe doktor....





Adik hantar ke Klinik Kesihatan Tampin

Doktor suh pg refer hospital Tampin... sebelah je K.K tu

Time tu kt tgh meeting kat seremban...

Bisik ngan bos kate maklong masuk hospital...

Bos kate.. balik la kak nnt sy cover...

Bos kt memang baik hati.....

Sampai2 Hospital Tampin... doktor nk x-ray maklong...

Result kate usus maklong membengkak....

Aduhai.... risau kembali mengelubungi kami adik beradk....

Kami adik beradik semua berkumpul di Hospital Tampin kecuali adik lelaki

Sbb die still kat JB lg.... wife die yg mengandung time tu yg duk tlg sane sini

Yela die keje kat Hospital Tampin nih....




Doktor suruh refer pakar....

Kami sepakat bawa maklong ke Hospital Tunku Jaafar, Seremban.




Malam tu kami semua balik kecuali kak da...

kakak yg x dpt same2 ngan kt mase arwah mak menghembuskan nafas terakhir....

Die kate biar akak amik turn jage dulu...


Maklong mlm tu nk blk rumah... pastu mintak2 air...

Tanye gak kat maklong, sakit perut lg ke?

Die kate sikit je... pastu duk mintak2 kt nk blk rumah...

Kt mintak maklong bersabar.....


Malam tu kakda temankan maklong....

 Dapat wassup dari kakda....



Akhirnya......

Tanggal 5 April 2016 selepas 26 hari arwah mak pergi....

Maklong pula menyusul....

Maklong dikebumikan bersebelahan dengan kubur arwah mak.....

Semoga semuanya ditempatkan dikalangan orang yang beriman....






No comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan ulasan disini