Thursday, March 14, 2013

Bersalin Di Mana

Kandungan kt skrg dah masuk minggu ke-24 minggu.....

Pejam celik je dah kandungan kt kini dah masuk 6 bulan.....

Tetibe teringat waktu bersalin kan Darwisy n Daim.....

Kedua-dua anak bujang kt bersalin kat Hospital Besar Melaka....



Yup memang x dinafikan ramai yang bertanggapan negatif pada perkhidmatan yang ditawarkan....

Tapi syukur alhamdullilah..... segala yang negatif yang diceritakan tidak berlaku pada kite....

Secara peribadi kita insan biasa kadangkala tidak lari dari kemarahan dan kesilapan....

Layanan yang kite terima memang kt berpuas hati.....

Yelah kt pun kerja goverment kan.... memang banyak kerja dan terpaksa melayan pelbagai kerenah manusia...

Tapi kalau kt layan mereka(nurse@doktor) nih baik2..... insyaallah..... kt pun akan dpt layanan yg baik...

Teringat kt waktu bersalinkan Darwisy..... ye lah anak pertamakan....



mane lah tau pasal teran meneran nih.....

Siap cakap ngan senior nurse nih yang kt x pandai nak meneran...... tlg lah ajarkan.....

Pastu die ajar kt berzikir n ingat Allah.... tenang hati kt nih....



Siap die mintak tlg staff die urutkan belakang kt.... lega rasenye....

Die cakap kt nih dah mcm anak die coz anak die pun lebih kurang umur mcm kt.....

Bile dah macam tu layanan nye hati terus je tenang n senang je bersalinkan Darwisy.....

Bile time bersalinkan Daim pun mcm tuh jugak.....



Kali nih lebih mudah sikit..... mungkin dah ade pengalaman sikit sebelum nih....

Lebih hari jugak.... so hari ke-7 memang kene paksa lah kan....

Orang kate kalau bersalin paksa nih sakit..... tapi kt berlainan pulak....

Doktor masuk ubat pun sekali jer.... pastu dah rase gesa nak bersalin.....

Masuk je kat dlm kamar bersalin tuh terus nurse nih siapkan ape yg patut....

Pasang CTG.... tgk tekanan darah n mcm2 ar.....



Yang best nyer tuh suami tgh siap2 pakai baju putih tuh.... masuk2 je tgk kt dah bersalin dah...

Hahahaaa..... pengalaman yang menyeronokkan.....

Tapi time bersalin Daim tu x ramai nurse n doktor pun coz mereka semua busy tgkkan pesakit sebelah...

Kesian jugak bile dengar die meraung2..... yelah dgr jugaklah nurse tu ckp dah bukak 10cm tp baby still x kuar.....

Takut kt time tuh....

Masa bersalinkan Daim ade pelatih yg setia duk sebelah kt yg sentiasa urut blkg kt n ajar zikir.....

Dlm pada die try2 pasang CTG tuh... die tlg usap2kan blkg kt.....



Memang lega kalau ade org amik berat kesihatan kt......

Memang cepat coz mule2 je masuk 4 cm..... x sampai 15 minit baby Daim pun keluar.....



terkejut jugak nurse yg mule2 hantar kt.....

Siap die ckp " Amboi cepatnye.... kt dok tgk pesakit yg dah 10cm buka nih pun belum bersalin2 lagi.... die baru 4cm dah bersalin"..... kt kate syukur kak semua dipermudahkan...

Nurse tu senyum jer.......

Pastu koyak pun x byk.... skit jer.... Pensyarah merangkap doktor tu je yg tlh settlekan jahitan....

Siap kene perli lg dgn nurse tuh.... amboi dik dpt layanan VIP ko yer......

hihi.....

semuanya telah selamat.....

Sekarang nih tgh tunggu kelahiran untuk anak ketiga.......

Dalam hati nih sentiasa berdoa semoga Allah permudahkan jalan untuk kt bersalin nanti....

Mohon juga kpd kwn2 utk same2 doakan kesihatan kt n baby yer....

Amin.........


No comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan ulasan disini